In de media

Met enige regelmaat kom ik in de media met een interview over mij of mijn boek, podcast of column. Wil je meer weten, lees onderstaande artikelen. Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Boek IK genomineerd voor The Indie Awards

Boek IK genomineerd voor The Indie Awards

Boek IK is genomineerd voor de Indie Awards!
IK maakt kans op de juryprijzen Beste boek, Meest memorabele plot en Meest memorabele personage. Daarnaast maakt IK kans op de publieksprijzen Populairste boek en Mooiste cover.

Leon in Out Lout Pride Radio

In Out Loud Pride Radio van dinsdag 23 januari was schrijver, columnist en podcastmaker Leon Augustijn te gast. In zijn boek IK vertelt hij over zijn bijzondere coming-out. Een verhaal over de angst om afgewezen te worden. Ook spraken we over zijn podcast waarin hij gasten ontvangt die openhartig praten over wat het voor hen betekende om uit de kast te komen.

Nieuwe podcastreeks van de Politie: Veilige en inclusieve teams

Politie voor Iedereen zorgt voor veilige en inclusieve teams bij de Nationale Politie. Siham Matoug en Leon Augustijn gaan met bekende en minder bekende mensen in gesprek. Samen vragen ze naar hun ervaringen en hoe inclusief de politieorganisatie is en moet zijn. Al pratend achterhalen we praktische tips voor de luisteraar. Politie voor iedereen draagt bij aan een veilige en inclusieve werkomgeving.

Recensie Visie magazine EO

Treffende spiegel! Hij beschrijft zijn zoektocht en verlangen naar openheid en vrijheid – soms bijna ongemakkelijk – open en kwetsbaar
en blijft dicht bij zichzelf.

Interview op Radio 1 In de nacht van…Angst voor afwijzing

Leon Augustijn is maker van het boek en de podcast ‘IK’, over angst voor afwijzing. Hij trouwde met een vrouw, maar wist dat hij eigenlijk op mannen viel. Toch vond hij na zijn coming out het geloof. Presentator Ruben van Haften verloor zijn geloof juist nadat hij uit de kast kwam. Samen gaan ze in gesprek.

Spoken word over IK door Esmay Usmany

Tijdens de NPO radio 1 uitzending was een toepasselijke woordkunst van Esmay Usmany te horen.

Esmay kondigde deze tekst aan met de woorden:” Deze week een vrij persoonlijke tekst. Een passage uit mijn boek hartzaken die ik schreef omdat de gast van dit uur hier in de nacht van zwart ook een boek geschreven heeft. Het boek IK wat gaat over zijn periode van afwijzing, schaamte en de metafoor die ik in de spoken word probeer te leggen is dat wanneer je schrijft verbinding kan leggen en dat eigenlijk schrijven is een deur om naar andere werelden te openen en er openhartig over te zijn. Wat je echt voelt en denkt en wat erin je hart afspeelt. Daarom deze week een spoken word over schrijven en het verbinding maken.”

Column Voeding in Vakblad Toegepaste Psychologie van NBTP

Ik doe aan emotioneel schransen
Doel: Accepteer wie je bent!

We zijn allemaal emotionele eters, we zitten soms vol met schuld, verdriet, jaloezie en angsten.
Soms zijn we zo moe van onze minder comfortabele emoties dat we alles onderdrukken door even flink te bunkeren of uitgebreid te schransen.

Interview in Hebban.nl

Wie is IK? In gesprek met Leon Augustijn

Het toeval wilde dat in dezelfde maand dat mijn boek over het ‘ik’ verscheen, ook schrijver en podcastmaker Leon Augustijn zijn boek publiceerde met de veelzeggende titel IK. Ik ging met hem in gesprek over zijn BOEK, over zelfontdekking en jezelf zijn.

Je boek heet IK. Dat lijkt net als mijn boek over het ‘ik’ te gaan, maar bij jouw staat het ook voor Innerlijke Kracht. Kun je vertellen wat de kernboodschap van je boek is?
Ik moest mijn innerlijke kracht accepteren om te kunnen zijn wie ik wilde zijn. Het boek gaat over de angst voor afwijzing en afgewezen worden. Het is een kwetsbaar en open verhaal. Iemand schreef mij het volgende nadat hij mijn boek had gelezen: “Je hebt me op een
integere en open manier en zonder opsmuk meegenomen door jouw leven. Je naaktheid in het boek heeft me geholpen om mezelf te accepteren en me vrij te voelen. Alhoewel de angst voor afwijzing ook in mij zit.”

Winq tipt: vijf regenboogboeken waaronder IK

Ook deze maand tippen we in samenwerking met lezerscommunity Hebban.nl vijf nieuwe regenboogboeken, waaronder een sterk debuut over de zoektocht naar genderidentiteit en een essaybundel over queer boeken. Waaronder IK!

Wees niet perfect

Anderhalf jaar geleden deed ik een stap opzij. Mijn dochter verdiende vrijheid. Zij mocht niet langer klem zitten tussen haar moeder en mij. Dat was pijnlijk. Voor mijn familie, voor mij en vooral voor mijn dochter. Het moment dat ik haar losliet raak ik nooit meer kwijt. Maar ik moest verder. Waarom loop ik steeds vast? Wie wil ik zijn? Wie ben ik echt?

Interview Leon schreef een boek over het leven dat hij lang verborgen hield: ‘Het voelt als een tweede coming out’

Leon schreef een boek over het leven dat hij lang verborgen hield: ‘Het voelt als een tweede coming out’

De Goudse Leon Augustijn (40) is schrijver, podcastmaker en spreker. Dit jaar brengt hij zijn boek IK uit. Zijn grootste inspiratie voor het boek is zijn eigen leven en ervaringen. Zijn leven is niet altijd makkelijk geweest. Vierendertig jaar houdt hij zijn homoseksuele gevoelens verborgen voor de buitenwereld. “Ik was bang om afgewezen te worden.”

Artikel in het Kontakt

Ik verstop me niet meer! De Goudse Leon Augustijn zette angst voor afwijzing om naar het gevoel van vrijheid. Daarover schreef hij het boek IK.

Interview bij Regionale Omroep Groningen 1

Interview op 9 oktober 2023 over het boek IK bij het programma De dag Vanmorgen op de Regionale Omroep Groningen 1. Leon heeft een boek geschreven en een Podcast IK gemaakt en vertelt live in de uitzending waarom het noodzakelijk is om ervaringsverhalen te delen.

Hebben we reden om trots te zijn?

De Pride-maand juni zit er op en wat waren er weer prachtige feesten. Elk jaar wordt het aantal gemeenten dat een Pride organiseert groter en groter. Ooit werd deze themamaand in het leven geroepen om speciaal aandacht te besteden aan de positie, emancipatie en acceptatie van de LHBTQ+-gemeenschap. In hoeverre is daar, anno 2023, nog sprake van? Hebben we reden om trots te zijn?

We sluiten ons af

Op weg met met mijn  boodschappen naar huis kom ik een bekende tegen en we maken een praatje. Al snel lopen we door want we zijn druk. Ik hoor de vogels fluiten en de wind door de bomen waaien.

Ik in de grote zandbak

Na onze ervaringen in het plaatsje Douz willen we de rust opzoeken. We zijn klaar met alle scooter- en brommergeluiden van het dorp. Inmiddels zijn we gewend geraakt aan het feit dat er weinig tot geen vrouwen en kinderen buiten rondlopen. De koffie in de koffiehuizen is erg lekker en ook het eten. We besluiten om de stilte op te zoeken.

Een ‘roze’ witte olifant in Tunesië!

Samen met mijn man reisde ik afgelopen maanden door Tunesië. Inmiddels zijn we weer een paar dagen in Nederland, waar de lucht schoner en de rijkdom bijna overweldigend is. We hebben mooie avonturen beleefd, nieuwe vrienden gemaakt en bijzondere gesprekken gevoerd. Maar helaas was niet alles leuk.

Blij met onze rechten

Mijn man en ik reizen van noord naar zuid. Van hotel met zwembad en de Middellandse Zee naar slapen in de buitenlucht onder de sterrenhemel met een deken op een matje. Onderweg komen we grote cultuurverschillen tegen. 

Wat is de impact van onze europese macht

Afgelopen week zat ik in een koffiehuis te genieten van de plaatselijke koffie. Mijn man en ik zijn nu twee maanden in Tunesië. Een land waar in de Europese berichtgeving vooral gesproken wordt over de grote vluchtelingenstroom van Afrika naar Europa. Met  gammele bootjes wordt de overtocht gewaagd, waarbij veel opvarenden omkomen.

Wachten en kijken!

Vandaag reizen we van Tunis naar Sousse. We hebben alles zorgvuldig gepland, zodat we weten waar en wanneer we moeten overstappen van taxi op sneltaxi op trein, enzovoorts. Maar uiteindelijk gaat het toch anders en is de wachttijd langer dan de reis zelf.

Doe die (grote) kast weg

Als ik mij voorstel aan nieuwe collega’s of vrienden zeg ik altijd wie ik ben, dat ik een dochter heb en dat ik getrouwd ben met een man. Bij elke voorstelronde voelt het alsof ik opnieuw uit de kast kom. Hetzelfde gevoel heb ik als ik in de media verschijn met een artikel of een interview. Waar komt deze uitspraak toch vandaan: uit de kast komen? Het voelt alsof ik meer open moet zijn dan de norm. Het voelt als een onthulling. Iets vertellen wat het daglicht niet kan verdragen.

Er zit meer kracht in jezelf dan je denkt

Iedereen kent het wel, je gedachten niet los kunnen laten: gepieker! Vaak gaat het er dan om dat we bang zijn voor de gevolgen van iets. In mijn geval was ik er bang voor om afgewezen te worden omdat ik uit de kast kwam als homo. Sporten en fysieke uitdagingen aangaan hielpen me hier overheen. Fysieke uitdagingen waren gemakkelijker dan toegeven aan mezelf en mijn gedachten los te laten.

Afwijzen in het groot en in het klein

We wijzen altijd mensen af in het groot en in het klein. Vorige week bezocht ik herinneringskamp Westerbork. Van het kamp zelf is weinig meer te zien. Alleen een maquette hoe het was. Het kamp was onderdeel van de vernietiging van mensen die in de ogen van anderen anders waren. Maar het waren mooie mensen, lieve mensen, angstige en teleurgestelde mensen. Mensen die afgewezen werden omdat ze anders waren.

The Therapy

Lekker samen romantisch onder de deken. Dicht tegen mijn man aangekropen op de bank is heerlijk bij een filmavond, als de romantiek en liefde tussen mannen van het beeldscherm spatten. Maar afgelopen week was dit niet het geval. We zaten bij de film The Therapy van Movie That Matters in het Filmhuis in Gouda.

Column nieuwsbrief Gaykrant

Over vijf jaar…

Weet jij al waar je over vijf jaar wilt staan? Interessant om daar eens over na te denken!
Ook de redactie van de Gaykrant is, onder leiding van Rick van der Made, met deze vraag bezig. Vorige week mocht ik aanwezig zijn bij een redactievergadering, waar we met elkaar spraken over de toekomst van onze mooie, interessante online krant.

Freek

Heb je hem al gezien, de kerstreclame van de Lidl, met Freek, gespeeld door Alex Klaasen? Freek maakte een paar maanden geleden zijn opwachting in de commercials van de supermarkt. Het leek of hij alleen was, nu blijkt dat hij een vriend heeft.

#OneLove Actie

Morgen begint het WK. Er is al genoeg geschreven over alles wat er mis is in Qatar en over wat er mis is gegaan tijdens de voorbereidingen van dit toernooi. Volgens de KNVB had het WK nooit in Qatar georganiseerd mogen worden. Diverse organisaties en de Tweede Kamer roepen de regering op geen delegatie naar Qatar te sturen, en/of dringen aan op een scherpe veroordeling van de mensenrechtensituatie aldaar door onze overheid.

Film BROS

Een avondje met mijn man naar de film waar de diepere worsteling op een humoristische manier met alle stigma en stereotypen is verfilmd. Kortom, de film Bros.

Engelen en kerkenraad

Mijn geloof is sterk. Ik ben katholiek opgevoed en heb dan ook de sacramenten van het geloof ontvangen. Het doopsel, de heilige communie, het vormsel, zelfs die van het huwelijk en niet te vergeten de biecht, toen ik gevoelens voor jongens kreeg. Als volwassene heb ik me nogmaals laten dopen en als ambassadeur voor mijn werk ben in naar Lourdes geweest, waar ik wonderen heb zien gebeuren.

Congres Regenboogsteden

Vanuit mijn werk heb ik al veel congressen bezocht, nationaal en internationaal. Ik heb ze mogen helpen organiseren of was er spreker. Het Regenboogstedencongres, georganiseerd door Movisie, bezocht ik voor het eerst. En wat een ervaring! Zoveel diversiteit, zoveel positieve krachten. Daar doet iedere persoon ertoe.

Ik speelde verstoppertje in de kast

Deze week is het regenboogweek en wordt rond de Coming-Outdag van 11 oktober van alles georganiseerd in mijn woonplaats Gouda. Ook al kiest de een ervoor om openlijk ‘uit de kast’ te komen en kiezen anderen voor een manier die rekening houdt met hun cultuur of religie, Coming-Outdag is een dag waarop gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn en zijn eigen keuzes mag maken.

Gezien worden door taal

Sinds kort is Leon Augustijn vrijwilliger bij het Taalcafé op vrijdagavond in De Walvis, het wijkcentrum in Korte Akkeren. “In het begin dacht ik: mensen helpen met taal is niks voor mij; mijn Nederlands is helemaal niet zo goed. 

Op weg naar een inclusieve organisatie

Ook al kiest de een ervoor om openlijk ‘uit de kast’ te komen en kiezen anderen voor een manier die rekening houdt met hun cultuur of religie, Coming Out Dag is een dag waarop gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn en zijn eigen keuzes mag maken.