Ik ben meer dan mijn geaardheid

Door Leon Augustijn, 14 november 2022

Gisterenavond keek ik ‘’Boerderij van Dorst’’, waarin Splinter Chabot te gast was. Ik hoorde hem vertellen over zijn boek ‘’Confettiregen’’ en dat hij sindsdien vooral geassocieerd wordt met zijn geaardheid, dat het té vaak daarover gaat.
Natuurlijk is hij meer dan dat, maar omdat zijn boek over de worsteling met zijn homoseksualiteit gaat en het zo goed verkocht wordt, is het – of het terecht is of niet – een gevolg.

Ook ik voel een noodzaak een boek te schrijven over mijn eigen, persoonlijke strijd op dat gebied. Ik ben al aardig op weg en deel mijn proces op social media. Nog voor het boek er is, krijg ik al zoveel mooie, confronterende, soms hartverscheurende reacties. Het hoofdonderwerp van mijn boek is afwijzing. De afwijzing van mijn homoseksualiteit (door mijn omgeving en zeker ook door mijzelf), maar ook in andere rollen die ik in het leven vervul. Onder andere die van vader van een prachtige dochter.

Er kunnen niet genoeg ervaringsverhalen gedeeld worden, wat mij betreft. Herkenning vinden, lezen of horen dat jij niet de enige bent die zich in een vergelijkbare, heftige situatie bevindt. In gesprek gaan met elkaar. Het is een eerste stap, waarop hopelijk de erkenning en acceptatie volgen.

Splinter kreeg een reactie van een moeder, die vertelde dat haar zoon door het lezen van zijn boek geen zelfmoord heeft gepleegd. ‘Als mijn boek dát bewerkstelligt, laten de gesprekken dan maar té veel over mijn geaardheid gaan,’ merkte hij op. Hoe mooi is dat. En absoluut ook hoe ik erin sta. Als ik straks met mijn boek maar één persoon kan helpen, dan is het de bloed, zweet en tranen die het kost om het te schrijven, meer dan waard!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook …

Een “roze” witte olifant in Tunesië!

Samen met mijn man reisde ik afgelopen maanden door Tunesië 🇹🇳. Inmiddels zijn we weer een paar dagen in Nederland, waar de lucht schoner en de rijkdom bijna overweldigend is. We hebben mooie avonturen beleefd, nieuwe vrienden gemaakt en bijzondere gesprekken gevoerd. Maar helaas was niet alles leuk.

Eindelijk rust

Fietsen en wandelen over de Drentse Aa. Hier geniet ik van en hier voel ik me verbonden met de omgeving. Heerlijk, die rust! Even niet op (sociale) media of berichten beantwoorden. Tijdens het wandelen en fietsen zie ik continu een nieuw en of veranderend stukje landschap. En ontdek ik nog eens wat. Ooit vond ik, tijdens het wandelen in de Ardennen, een schedel van een bever.