Kleine keuze

Door Leon Augustijn, 16 februari 2023

Ik sta in de winkel voor het vak met ruim dertig tandenborstels. De ene nog veelbelovender dan de andere. Van flexibele tot tandenborstels met keiharde haartjes. En dan heb ik het nog niet eens over mondstukken voor de elektrische tandenborstels. Ik ben blij dat ik er ook een duurzame tandenborstel tussen aantref. Eentje van simpel hout.

Ik wil mezelf niet met een tandenborstel vergelijken, maar óók ik ben één van de 17,5 miljoen inwoners van Nederland en één van de 8 miljard mensen op de deze wereld.

Wat voeg ik in mijn eentje nog toe? Tussen al die vaak bijzonder getalenteerde mensen. Wat is mijn aandeel in een nog mooier en inclusiever Nederland? Of nog groter, de wereld. Wat als je dit vergelijkt met de inhoud van een pak suiker. In één kilo pak suiker zitten 1 miljoen suikerkorrels. Dan ben ik dus die ene suikerkorrel op 17 kilo pakken suiker.

Toch ben ik gaan schrijven om juist het verschil te maken met mijn boek, de columns en een podcast. Hierin deel ik mijn ervaringen en het verhaal van de ander. Het zijn kwetsbare en open verhalen waarmee ik de lezer of luisteraar wil aanmoedigen. Ik wil die ene persoon bereiken en zal deze inspireren en motiveren om het verschil te maken in zijn leven en hopelijk ook dat van de ander.

Uiteindelijk kies ik toch voor de tandenborstel die gemaakt is van het simpele hout. Door de kleinste simpelste keuzes kan ik een bijdrage leveren aan de duurzaamheid. Iedere dag gebruik ik twee keer deze tandenborstel. Als ik het zo bekijkt is het een kleine keuze die meer impact heeft in mijn bijdrage aan een duurzamer leven.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook …

Vastgevroren!

Ik kan geen kant meer op, moet de muis op deze foto gedacht hebben. Het is een foto van twee weken geleden, toen veel mensen genoten van een paar dagen ijspret, net als ik. Toch kwam er ook gelijk een beeld bij me naar boven, betrekking hebbende op mijn eigen situatie. 

Blijf jezelf!

De verschillen tussen Nederland en Tunesië vallen al snel op. Op onze reis door dit land en tijdens ons verblijf in de stad Medina zien we zoveel verschillen. Vooral voor wat betreft de welvaart en medische zorg. Veel gehandicapte mensen, die er erg slecht uitzien. Ze krijgen niet de medische zorg die ze nodig hebben en de meesten moeten met bedelen hun geld verdienen.