Freek

Door Leon Augustijn, 13 december 2022

Heb je hem al gezien? De kerstreclame van de Lidl, met Freek, gespeeld door Alex Klaasen. Freek maakte een paar maanden geleden zijn opwachting in de commercials van de supermarkt. Het leek of hij alleen was, nu blijkt hij een vriend te hebben.

Als zijn buurman hem vraagt of hij Manuel met kerst aan zijn ouders voor gaat stellen, antwoordt hij dat het gecompliceerd ligt. Zijn ouders weten nog niet dat hij homo is en hij verwacht dat zijn vader zijn geaardheid niet zal accepteren. Tijdens het kerstmaal (met zijn ouders en dus zonder Manuel) gaat de bel en staat Manuel voor de deur. Uitgenodigd door zijn ouders (‘’Wij hebben ook Instagram hoor’’) vindt er een warme ontvangst plaats.

Sprookje
Een prachtig sprookje. Net als de andere kerstreclames van dit jaar. De grote thema’s rond verlies, rouw, eenzaamheid worden niet geschuwd, maar gelukkig komt alles met kerst altijd goed.

Was het maar zo eenvoudig. Dan zou niemand meer opzien tegen de feestdagen. Juist dit soort dagen is de angst om afgewezen te worden – terecht of onterecht – zo groots aanwezig. Voldoen aan het perfecte plaatje blijft hard werken en in plaats van zich verbonden voelen met vrienden en familie tijdens het kerstdiner, dringt het besef van het anders zijn juíst extra door. Iets wat je de rest van het jaar nog kunt omzeilen, is nu onmogelijk.

Kerstboodschap
Maar klopt dat wel? Ook al geeft de Lidl-reclame een romantische voorstelling van zaken, toch zit er wat mij betreft een mooie kerstgedachte achter. Die van bij jezelf zijn en blijven en niet denken voor een ander. Veel angsten zijn niet terecht, ze zitten tussen je oren. Stel jezelf de vragen of je zeker weet dat het klopt waar je bang voor bent en waar dat uit blijkt. Je mag zijn wie je bent. Je kunt niet anders en dat is maar goed ook.
Al is dit een andere kerstgedachte dan die van ‘’vrede op aarde’’, toch maakt deze jouw wereld én je feestdagen een stukje mooier.

Ik wens je mooie kerstdagen en een fantastisch 2023!

Zie bijgevoegde Lidl-Reclame

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook …

We wijzen mensen af

Vorige week bezocht ik herinneringskamp Westerbork. Van het kamp zelf is momenteel weinig meer te zien. Alleen een maquette. Het kamp was een onderdeel van de vernietiging van mensen die in de ogen van anderen anders waren. Maar het waren mooie mensen, lieve mensen, angstige en teleurgestelde mensen. Mensen die afgewezen werden omdat ze anders waren. 

Homo in Tunis

Mijn man en ik verblijven drie maanden in Tunesië. Een land waar nog gevangenisstraf staat op sexuele handelingen met mensen van hetzelfde geslacht. We voeren er verschillende gesprekken met homo’s. De mannen voelen zich in elkaars gezelschap vrij en drinken samen alcohol, maken muziek en zingen samen. Niet in het openbaar, maar in de bar van een verlaten hotel of thuis.