Freek

Door Leon Augustijn, 13 december 2022

Heb je hem al gezien? De kerstreclame van de Lidl, met Freek, gespeeld door Alex Klaasen. Freek maakte een paar maanden geleden zijn opwachting in de commercials van de supermarkt. Het leek of hij alleen was, nu blijkt hij een vriend te hebben.

Als zijn buurman hem vraagt of hij Manuel met kerst aan zijn ouders voor gaat stellen, antwoordt hij dat het gecompliceerd ligt. Zijn ouders weten nog niet dat hij homo is en hij verwacht dat zijn vader zijn geaardheid niet zal accepteren. Tijdens het kerstmaal (met zijn ouders en dus zonder Manuel) gaat de bel en staat Manuel voor de deur. Uitgenodigd door zijn ouders (‘’Wij hebben ook Instagram hoor’’) vindt er een warme ontvangst plaats.

Sprookje
Een prachtig sprookje. Net als de andere kerstreclames van dit jaar. De grote thema’s rond verlies, rouw, eenzaamheid worden niet geschuwd, maar gelukkig komt alles met kerst altijd goed.

Was het maar zo eenvoudig. Dan zou niemand meer opzien tegen de feestdagen. Juist dit soort dagen is de angst om afgewezen te worden – terecht of onterecht – zo groots aanwezig. Voldoen aan het perfecte plaatje blijft hard werken en in plaats van zich verbonden voelen met vrienden en familie tijdens het kerstdiner, dringt het besef van het anders zijn juíst extra door. Iets wat je de rest van het jaar nog kunt omzeilen, is nu onmogelijk.

Kerstboodschap
Maar klopt dat wel? Ook al geeft de Lidl-reclame een romantische voorstelling van zaken, toch zit er wat mij betreft een mooie kerstgedachte achter. Die van bij jezelf zijn en blijven en niet denken voor een ander. Veel angsten zijn niet terecht, ze zitten tussen je oren. Stel jezelf de vragen of je zeker weet dat het klopt waar je bang voor bent en waar dat uit blijkt. Je mag zijn wie je bent. Je kunt niet anders en dat is maar goed ook.
Al is dit een andere kerstgedachte dan die van ‘’vrede op aarde’’, toch maakt deze jouw wereld én je feestdagen een stukje mooier.

Ik wens je mooie kerstdagen en een fantastisch 2023!

Zie bijgevoegde Lidl-Reclame

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook …

IK trek me terug als vader!

’Ik trek me terug als vader.’’ Deze woorden sprak ik uit tegen een jeugdbeschermer. Niet om mijn dochter in de steek te laten, maar om rust voor haar te creëren. Aan deze heftige woorden ging al zoveel vooraf. Je zou er een boek over kunnen schrijven. En juist daar, ná die woorden, besloot ik dat daadwerkelijk te doen. Een boek te schrijven over mijn worsteling van de afgelopen jaren. Niet alleen die rond de scheiding en de gevolgen daarvan, maar ook over mijn homoseksualiteit en mijn carrière in een machowereld.

Tijd voor mezelf

Soms voel ik me eenzaam en wil ik samen zijn met anderen. Hierdoor investeer ik veel in de ander ga ik bewust contact zoeken. Ik stuur en reageer juist extra. Ik zit er bovenop. Dan heb ik een gevoel van controle. En pak ik, soms veel te snel, de leiding. Ik vertrouw op mezelf en geef een ander niet altijd de kans het vertrouwen te tonen.