Dat zal ze leren, daar in Qatar!

Door Leon Augustijn, 22 november 2022

Geen versierde straten. Ook heb ik niemand voorbij zien komen in oranje tenue, en het dronkemansgelal na de overwinning van Nederland op Senegal gisterenavond, bleef ook achterwege. Desalniettemin kan de start van het WK voetbal je niet ontgaan zijn. Ik ken werkelijk niemand die geen mening heeft over dit toernooi. Waarom zou ik dan überhaupt een column aan dit onderwerp wijden?

Dat was ik dan ook helemaal niet van plan. Alles is al zo’n beetje gezegd over de geschonden mensenrechten in Qatar, over de bizarre rijkdom van het staatje, waar de airco’s de stadions lekker koel houden en ze van klimaatschaamte nog nooit gehoord hebben. En natuurlijk over de wijze waarop naar homoseksualiteit gekeken wordt. Oud-international en ambassadeur van het WK in Qatar, Khalid Salman, noemt het zelfs een ‘mentaal defect’.

Maar deze negatieve lading heeft ook een positieve kant. Elke schaduwkant die benoemd wordt komt nu een miljoenenpubliek ter ore. En dat zet mensen aan het denken. Over mensenrechten, over mensonterende omstandigheden waaronder gewerkt wordt, en over homoseksualiteit, dat daar zo strafbaar als wat is. Voetballanden maken een politiek statement met de One Love-armbandjes. Ook al staat in de statuten van de FIFA dat dit niet mag, ze zijn bereid de boete voor lief te nemen. (Jammer dat Nederland zich op het laatst terugtrok, toch te bang dat ze door het dreigen met gele kaarten, het toernooi zouden verpesten. Maar toch …).

Laat alle ellende van Qatar niet voor niets zijn. Geen discussies meer over al dan niet kijken. Doe wat goed voelt. En laten we de regenboogactie van het tv-programma Even tot hier omarmen en Nederland in regenboogkleuren verven. Dat zal ze leren, daar in Qatar!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook …

We keuren het niet goed

Mijn geloof is sterk. Ik ben katholiek opgevoed en heb dan ook de sacramenten van het geloof ontvangen. Het doopsel, de heilige communie, het vormsel, zelfs die van het huwelijk en niet te vergeten de biecht, toen ik gevoelens voor jongens kreeg. Als volwassene heb ik me nogmaals laten dopen en als ambassadeur voor mijn werk ben in naar Lourdes geweest, waar ik wonderen heb zien gebeuren.

Ik speelde verstoppertje in de kast

Volgende week is het regenboogweek en wordt rond de Coming-Outdag van 11 oktober van alles georganiseerd in mijn woonplaats Gouda. Ook al kiest de een ervoor om openlijk ‘uit de kast’ te komen en kiezen anderen voor een manier die rekening houdt met hun cultuur of religie, Coming-Outdag is een dag waarop gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn en zijn eigen keuzes mag maken.