Als mijn woorden negatieve impact hebben

Door Leon Augustijn, 28 augustus 2023

Ik startte mijn schrijfreis een goed jaar geleden. Naast het schrijven aan mijn boek, ben ik ook gaan bloggen. Ik weet nog goed dat mijn allereerste blog ging over dat ik me als vader terugtrok. Een heftige beslissing, maar uit liefde genomen.

Ik wilde daarmee voorkomen dat mijn dochter nog meer verwikkeld zou raken in de strijd die ik met mijn ex-vrouw voerde over wat wíj als beste voor haar achtten. Mijn dochter is alles voor mij. Ik hou ongelooflijk van haar. Ze daagt me uit en maakt me aan het lachen. Ik wil dat zij in vrijheid opgroeit en zelf bepaalt wat ze wil. Ik besefte dat als ik ‘ik hou van je’ of ‘jij bent belangrijk voor mij’ zei, dit ook moest kloppen met wat ik deed. Woorden hebben impact en als het lege omhulsels zijn dan hebben ze geen waarde. Ik hoop dat mijn beslissing om haar, door mijn beslissing, weg te halen uit de strijd tussen haar moeder en mij, haar doen beseffen dat die woorden daadwerkelijk betekenis hebben. Op de blogs en columns die ik schreef kreeg ik natuurlijk reacties. Veel mooie, dat ik volgers inspireer met mijn verhalen en die van anderen, maar ze hadden ook een andere kant. Soms haakten familie of vrienden af. Of overlaadden ze me met goede adviezen. Wat ik wel en wat ik niet moet doen. Ze accepteerden niet dat ik mijn eigen pad bewandel en eigen keuzes maak. Dát ik dat doe, is niet van vandaag of gisteren. Ik heb een lange weg afgelegd, waarin ik de strijd aan moest gaan met verschillende overlevingsmechanismen. Je kunt er mijn boek op nalezen. Daar vertel ik je uitgebreid hoe ik gekomen ben, waar ik nu ben. Ook op mijn boek ga ik opmerkingen krijgen. De een zal het meer aanspreken dan de ander. En dat mag natuurlijk. Maar wat ik hierboven al aangaf: woorden hebben kracht. Ze hebben betekenis, dus ga er zorgvuldig mee om. En niet alleen woorden, ook jij hebt een eigen IK, een eigen innerlijke kracht. Blijf daarbij en zorg dat je die niet laat onderdrukken door anderen. Door wat zij van je vinden. Onderzoek en ontdek het. Dan hebben niet alleen je woorden, maar ook je gedrag impact.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook …

Doe die (grote) kast weg

Als ik mij op voorstel aan nieuwe collega’s of vrienden zeg ik altijd wie ik ben, dat ik een dochter heb en dat ik getrouwd ben met een man. Bij elke voorstelronde voelt het alsof ik opnieuw uit de kast kom. Hetzelfde gevoel heb ik als ik in de media verschijn met een artikel of een interview. Waar komt deze uitspraak toch vandaan: uit de kast komen? Het voelt alsof ik meer open moet zijn dan de norm. Het voelt als een onthulling. Iets vertellen wat het daglicht niet mag verdragen.

Wachten en kijken!

Vandaag reizen we van Tunis naar Sousse. We hebben alles zorgvuldig gepland, zodat we weten waar en wanneer we moeten overstappen van taxi op sneltaxi op trein, enz. Maar uiteindelijk gaat het toch anders en is de wachttijd langer dan de reis zelf. Samen met mijn man staan sta ik te wachten op de trein. Hij is te laat. Eerst dertig, dan zestig en vervolgens negentig minuten staan we op het perron. Geen trein, maar genoeg te beleven. Het perron loopt langzaam vol.