Als mijn woorden negatieve impact hebben

Door Leon Augustijn, 28 augustus 2023

Ik startte mijn schrijfreis een goed jaar geleden. Naast het schrijven aan mijn boek, ben ik ook gaan bloggen. Ik weet nog goed dat mijn allereerste blog ging over dat ik me als vader terugtrok. Een heftige beslissing, maar uit liefde genomen.

Ik wilde daarmee voorkomen dat mijn dochter nog meer verwikkeld zou raken in de strijd die ik met mijn ex-vrouw voerde over wat wíj als beste voor haar achtten. Mijn dochter is alles voor mij. Ik hou ongelooflijk van haar. Ze daagt me uit en maakt me aan het lachen. Ik wil dat zij in vrijheid opgroeit en zelf bepaalt wat ze wil. Ik besefte dat als ik ‘ik hou van je’ of ‘jij bent belangrijk voor mij’ zei, dit ook moest kloppen met wat ik deed. Woorden hebben impact en als het lege omhulsels zijn dan hebben ze geen waarde. Ik hoop dat mijn beslissing om haar, door mijn beslissing, weg te halen uit de strijd tussen haar moeder en mij, haar doen beseffen dat die woorden daadwerkelijk betekenis hebben. Op de blogs en columns die ik schreef kreeg ik natuurlijk reacties. Veel mooie, dat ik volgers inspireer met mijn verhalen en die van anderen, maar ze hadden ook een andere kant. Soms haakten familie of vrienden af. Of overlaadden ze me met goede adviezen. Wat ik wel en wat ik niet moet doen. Ze accepteerden niet dat ik mijn eigen pad bewandel en eigen keuzes maak. Dát ik dat doe, is niet van vandaag of gisteren. Ik heb een lange weg afgelegd, waarin ik de strijd aan moest gaan met verschillende overlevingsmechanismen. Je kunt er mijn boek op nalezen. Daar vertel ik je uitgebreid hoe ik gekomen ben, waar ik nu ben. Ook op mijn boek ga ik opmerkingen krijgen. De een zal het meer aanspreken dan de ander. En dat mag natuurlijk. Maar wat ik hierboven al aangaf: woorden hebben kracht. Ze hebben betekenis, dus ga er zorgvuldig mee om. En niet alleen woorden, ook jij hebt een eigen IK, een eigen innerlijke kracht. Blijf daarbij en zorg dat je die niet laat onderdrukken door anderen. Door wat zij van je vinden. Onderzoek en ontdek het. Dan hebben niet alleen je woorden, maar ook je gedrag impact.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook …

Over vijf jaar

Weet jij al waar jij over vijf jaar wil staan? Interessant om daar eens over na te denken!
Ook de redactie van de Gaykrant, onder leiding van Rick van der Made, is met deze vraag bezig. Vorige week mocht ik aanwezig zijn bij een redactievergadering, waar we met elkaar spraken over de toekomst van onze mooie, interessante online krant.

We wijzen mensen af

Vorige week bezocht ik herinneringskamp Westerbork. Van het kamp zelf is momenteel weinig meer te zien. Alleen een maquette. Het kamp was een onderdeel van de vernietiging van mensen die in de ogen van anderen anders waren. Maar het waren mooie mensen, lieve mensen, angstige en teleurgestelde mensen. Mensen die afgewezen werden omdat ze anders waren.