podcastmaker, schrijver, motivator

Leon Augustijn

is schrijver, columnist en podcastmaker.

Zijn boek IK (dat staat voor Innerlijke Kracht), vertelt zijn verhaal. Een verhaal over afwijzing en de angst om afgewezen te worden.

Jarenlang speelde hij verstoppertje met zichzelf. Hij trouwde zelfs met een vrouw, wat uiteindelijk niet goed ging.

Nu woont hij samen met zijn man in Gouda en hoeft geen verstoppertje meer te spelen.

Leef meer, denk minder

Ik werd als kind knap gevonden. Als mensen me complimenteerden wuifde ik dat weg. Het kwam te dicht bij mijn gevoel en dat gevoel klopte niet.

‘Heb je nog geen vriendinnetje?’ werd me geregeld gevraagd en trots vertelde mijn moeder dan dat alle meiden achter me aanliepen. Blij werd ik daar niet van. Ik ontkende mezelf. Al wist ik toentertijd natuurlijk nog niet dat ik dat deed. Jezelf ontkennen voedt een negatief zelfbeeld. In dit geval bracht iets positiefs – wat er leuk uitzien toch is – iets negatiefs teweeg.

Door de jaren heen zocht ik afleiding in mijn werk en hobby’s. Schieten, sport, vechtkunst. Als ik er maar de beste in kon worden. Alles om mijn zelfbeeld op te vijzelen, alles om niet te hoeven denken.

Mijn afweermechanisme van toen, zet ik nog steeds in. Het hielp en helpt me overleven. Het sleepte me door de momenten dat ik mezelf ontkende, dat ik diep zat. Het heeft me ook geholpen op beslissende momenten in mijn leven. De momenten dat ik mezelf niet langer ontkende en eindelijk uitkwam voor mijn homoseksualiteit, terwijl ik werkte in een machowereld, bij de politie.

Hij heeft zijn autobiografisch boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’ geschreven. Niet als egodocument, maar omdat ik mezelf niet meer wil ontkennen, niet meer wil verloochenen wie IK ben. Een hele strijd, die ik niet voor niets op papier zet. Het is een proces. En al is er maar één persoon op deze wereld die ik kan helpen, kan inspireren met mijn verhaal, dan heb ik mijn doel bereikt.

Leef meer, denk minder

Interviews en ervaringen

Podcast ik

Podcast IK gaat over een manier van jezelf laten zien en geaccepteerd worden. IK spreekt hiervoor met inspirerende mensen en geeft praktische tips rondom coming-out, geloof, vrienden, familie en collega’s.

Nieuwste artikelen

Maandelijks schrijf ik een blog. De blogs gaan over gebeurtenissen die ik meemaak en hoe ik gebeurtenissen ervaar. De blogs gaan over mijn reizen of over mijn dagelijkse bezigheden. Soms zijn ze zo herkenbaar! Soms inspireer ik en motiveer ik er iemand mee. Zodat diegene meer en meer zichzelf kan zijn. Wat zou de wereld mooi zijn, als die steeds een stukje inclusiever zou worden.

Column Voeding in Vakblad Toegepaste Psychologie van NBTP

Ik doe aan emotioneel schransen
Doel: Accepteer wie je bent!

We zijn allemaal emotionele eters, we zitten soms vol met schuld, verdriet, jaloezie en angsten.
Soms zijn we zo moe van onze minder comfortabele emoties dat we alles onderdrukken door even flink te bunkeren of uitgebreid te schransen.

Interview in Hebban.nl

Wie is IK? In gesprek met Leon Augustijn

Het toeval wilde dat in dezelfde maand dat mijn boek over het ‘ik’ verscheen, ook schrijver en podcastmaker Leon Augustijn zijn boek publiceerde met de veelzeggende titel IK. Ik ging met hem in gesprek over zijn BOEK, over zelfontdekking en jezelf zijn.

Je boek heet IK. Dat lijkt net als mijn boek over het ‘ik’ te gaan, maar bij jouw staat het ook voor Innerlijke Kracht. Kun je vertellen wat de kernboodschap van je boek is?
Ik moest mijn innerlijke kracht accepteren om te kunnen zijn wie ik wilde zijn. Het boek gaat over de angst voor afwijzing en afgewezen worden. Het is een kwetsbaar en open verhaal. Iemand schreef mij het volgende nadat hij mijn boek had gelezen: “Je hebt me op een
integere en open manier en zonder opsmuk meegenomen door jouw leven. Je naaktheid in het boek heeft me geholpen om mezelf te accepteren en me vrij te voelen. Alhoewel de angst voor afwijzing ook in mij zit.”

Winq tipt: vijf regenboogboeken waaronder IK

Ook deze maand tippen we in samenwerking met lezerscommunity Hebban.nl vijf nieuwe regenboogboeken, waaronder een sterk debuut over de zoektocht naar genderidentiteit en een essaybundel over queer boeken. Waaronder IK!

Spreker en dagvoorzitter

luisterend Delen

Ik vertel graag mijn ervaringsverhaal en geef daar graag een interactieve lezing over. Zodat inclusie en diversiteit voor jouw organisatie echt van waarde gaat zijn voor de cultuur en leiderschap. Aanvullend zou het mooi zijn om een workshop te geven waar concrete acties uit voortkomen. Ook zet ik mij met plezier in als dagvoorzitter van bijeenkomsten en congressen.